SUPERFYS

Svenska Bilsportförbundet, RF och Idrottslyftet

 

TRÄNA SOM EN F1-FÖRARE

Träningsrapporter att fylla i - 2013-02-01

Fyll i träningsrapport mellan träffarna

Att fylla i en träningsdagbok eller träningsrapport är alltid bra för att se vad man har gjort under en viss tid. För mig som ledare är det bra eftersom jag ser vad ni tränarar mellan träffarna. För att du ska utvecklas och bli så bra som möjligt är det viktigt att du tränar mellan träffarna. Det är då du har chansen att utvecklas som mest. När du träffar oss på Superfys får du lärdom och erfarenheter om hur du ska träna.

 

Skriv exakt vad du gör och ta med den till nästa Superfysträff. Träningsrapporterna finns under varje träningsprogramm. Träningsprogrammen hittar du under . Lättast är om du skriver ut ett träningsprogram med dubelsidig inställning så får du allt på ett papper (då sparar du på miljön). GLÖM INTE TRÄNINGSRAPPORTERNA

Nico Rosberg - se hur en F1 förare tränare - 2013-01-23

Nico Rosberg är en omtyckt F1 förare. Nedan får vi följa honom under ett träningspass i Monaco

För att vara en F1-Förare krävs många olika egenskaper. I detta klipp får vi följa Nico under ett träningspass där han visar vilka övningar han utför. Lyssna noga på vad han gör för övningar och VARFÖR han gör dom.

Nya rekommendationer! - 2013-01-23

Läs igenom detta för att se de nya rekommendationerna när det gäller löp- och nackträning.

I träningsprogram 4:a, övning Löpning stod det tidigare att övningen skulle utföras i 30 sekunder och sedan vila i 60 sekunder. Nya rekommendationer menar att vilotiden ska var upp emot 2-4 minuter efter en sådan högintensiv övning. Detta är även rekommendationer i träningsprogram 3, övning hopprep.

 

Nya rekommendationer vad gäller nackträningen, är att barn och ungdomar ska arbeta statiskt istället för dynamiskt. Skillnaden mot de förra rekommendationerna som var att arbeta med att röra på huvudet, är det nu istället viktigt att arbeta statiskt, alltså att hålla huvudet stilla (i rak position) under den noterade tiden. Barn och ungdomar ska jobba med att stabilisera nacken innan de använder sig av mobiliteten i träningen visar nya studier.

Anton Fält blir profil på träningsprogrammen

- 2013-01-16

 

Anton Fält som tillhör Lidköpings kartingklub har visat god kroppskontroll under alla träffar. Lidköping var den första klubben som gick med i projektet superfys och redan första gången jag såg Anton imponerade han på mig.

 

Lidköping har fantastiska ungdomar aktiva i projektet där valet var svårt att välja profil för träningsprogrammen. Det blev självklart för mig när Anton visade prov på kroppskontroll, samt är en god lyssnare.

 

Valet av profil till träningsprogrammen är otroligt viktig eftersom rörelsen han gör ska lära andra ungdomar och det är då viktigt att inte lära ut fel rörelse. Anton har gjort nästan alla övningar perfekt och blev därför en frontperson i träningsprogrammens alla utgåvor.

 

Tryck här, för att komma till träningsprogrammen

Kristianstads kartingklubb fortsätter att imponera... - 2013-01-14

Kristianstad är en klubb med helt nya lokaler. Även om jag den här årstiden kommer till deras arena när det är mörkt och lämnar den när mörkret fortfarande dominerar, så har jag tidigare under 2012 sätt den i dagsljus. Vilken arena!! Lokalerna är nybygda och fräscha. Arenan ligger inte långt från centrum.

 

Barnen är fantastiska och har mycket energi i kroppen. För mig som ledare är det viktigt att hjälpa varje barn och ungdom utifrån deras ålder och prestationsförmåga. Jag kan se en stor skillnad på kroppskontroll, balans och styrka hos gruppen, från den första träffen till den senaste. Vilka framsteg!!

 

Kristianstads karting klubb är den klubb som kommer att arrangera SM 2013. Jag har redan bokat in det i kallendern den 1-4/8. Nu är det bara se till att ta sig ner och se på de ungdomar jag träffat genom projektet superfys.

Kalmar tänker till... - 2013-01-12

Kalmar tar in ungt blod i projektet och hoppas på förstärkning av ledar. Projektet superfys är till för att barn och ungdomar ska få en inblick i de viktigaste grunderna i kroppskontroll och många andra faktorer. Sedan ska projektet fortgå via föreningens egna insattser. Detta antingen genom inhyrda ledare eller egna utbildade föräldrar eller förare.

 

Detta har Kalmar redan räknat ut. De hoppas på unga förare som nya ledar för projektet superfys. Jag hoppas på att fler klubbar redan tänker göra så eller väljer att göra så under projektets gång.

Projektets mål

Sammtidigt som de fysiska kraven ökar i alla sporter, rör sig dagens ungdomar allt mindre. Nedan ser du projektets huvudsakliga mål:

Att bidra till utvecklingen av bilsportungdomars körskicklighet och fysiska hälsa.

Att erbjuda alla ungdomar inom sporten möjligheten att bygga upp sin grundfysik och utveckla specifika formågor i den ålder det görs bäst.

Att förbereda unga förare för en eventuell elitsatsning eller ett långt och aktivt liv.